ZEN KOKANDUS

Z E N   C O O K I N G   C O U R S E

08 - 13 07  10 00 - 13 00 
 männiku metsatalu - meeting point is jakobsoni 47 c

Takashi Tsumura

takashi tsumura    

takashi tsumura:

sündisin 1948. a. tokyos jaapani ametiühingute juhi perekonnas. ema oli raamatutoimetaja ja jaapani traditsioonilise muusika esitaja. aastal 1964, kui ma olin 16, sõitsin ma isa toetusel hiinasse õppima taichid ja qigongi.

aastal 1968 olin ma üks üliõpilasliikumise juhte  waseda ülikooli juures, mida nimetati n.ö. „sektita radikaalide“ („non-sect radical“) liikumiseks. olin zenkyoto liikumise eestkõneleja. 1970 andsin ma välja oma kaks esimest raamatut. esimene rääkis maailma üliõpilasliikumisest, teine rääkis diskrimineerimisest kaasaegses  jaapani ühiskonnas. hiljem olen ma kirjutanud üle saja raamatu, põhiteemadeks ajalugu, sotsioloogia, poliitika, antropoloogia, keha-mõistus, qigong, psühholoogia, elustiilid ja kokandus. 

1970ndate keskpaigast õpetan ma taichid ja qigongi. 1980 asutasin ma kyoto  qigongi kooli, kaks aastat hiljem kobe qigongi kooli. 1987 asutasin  kansai qigongi assotsatsiooni. 1993. a. töötasin ma jaapani televisooni saates õpetajana. 

hetkel olen qigongi kultuuri instituudi esimees, jaapani qigongi tervise assotsatsiooni president ja rahvusvahelise qigongi ühenduse sekretäriabi. 

1987 külastasin ma esimest korda soomet, hiljem olen ma seal käinud palju kordi ja mul on soomes palju sõpru. samal ajal olin ma ka esimest korda eestis, mille tulemusena sündis väike raamat eestlaste laulvast revolutsioonist. 2006. a. alustasin ma qigongi täistreeningu salvestamist DVD ja teksti vormis. hetkel on see saadaval ainult jaapanikeelsena, aga tulevikus on soov teha ka versioon inglise või mõnes muus keeles.

zen-kokandus tuli jaapanisse hiinast 1400 aastat tagasi. jaapani koostisosade ja oskusteabega saavutas see varsti suure populaarsuse. algselt praktiseeriti zen-kokandust ainult budistlikes templites, kus preestrid üksteisele toitu valmistasid.  vähehaaval levis see rahva hulka. edo perioodil (1600-1868)  võttis valitsus omaks budistliku mõtteviisi ja keelas lihasöömise. paikades, kus kala polnud kättesaadav oli vegetaarne kokandus ainus valikuvõimalus.

zen-kokanduse peamised ideed on järgmised:
1. tunda kurbust, et pole võimalik elada teisi tapmata. tunda rõõmu võimalusest lasta teistel elada eneses.
2. tunda söömise läbi ühtsust loodusega, nii palju kui võimalik, lasta toidul kasvada kodukoha lähedal ja käia kaasas aasta-aegadega.
3. süüa peamise toiduna riisi ja ube, et säilitada kehalist tervist ja meelerahu.
4. mediteerida süües maailmast ja enesest.

seminari eesmärk koos tausta-alase loengu, zazeni ja kokanduse praktikaga on anda teemast ülevaade. läbi joonistamise, kalligraafia ja muusika, mis mõjutavad mitmeid elu valdkondi, on võimalik zen-mõtteviisi paremini mõista.   

KURSUSEL OSALEJAD SAAVAD 40 € OSTA 12-OSALISE JAAPANI TOIDUNÕUDE KOMPLEKTI.  

about takashi

1948 i was born in tokyo. my father is a top leader of all japan centre of trade unions. mother is a book editor, and musician of japanese traditional music. in 1964 when i was 16, i went to china with my father's endowment, learned taichi and qigong. in 1968 i was one of the leaders of student movement, so called „non-sect radical“ at the university of waseda. i was also a spokesman of zenkyoto movement. in 1970 i published the first two books. 
one was about world student movement, and another was about discrimination in modern japanese society. 
after that i have written over one hundred books. my main themes are history, sociology, politics, anthropology, body-mind, qigong, psychology, lifestyles and cooking. since the middle of the 1970s i have taught taichi and qigong. in 1980 i founded kyoto qigong school, in 1982 kobe qigong school. in 1987 founded kansai qigong association. 
in 1993 i performed as a teacher on a tv program of japan broadcast assotiation. now i am the president of qigong culture institute, the ceo. of japanese health qigong association, the undersecretary of international qigong union. 
i visited finland for the first time in 1987 and after that so many times and i have many friends there. i visited estonia then and wrote a little book in japanese named „a singing revolution“ about the independency of estonia. 
from 2006 i started to record a total qigong training on dvd and in text form. now it’s available only in japanese but in the future i want to make it available in english or other languages.




zen-cooking came to japan from china 1400 years ago. with japanese ingredients and know-how it soon gained great popularity. originally, zen-cooking was practiced only in buddhist temples where priests prepared food for each other. little by little it spread to general population. during edo period (1600-1868) government adapted buddhist way of thinking and forbid eating meat. in places where fresh fish was not available vegetarian cooking was the obvious option.

basic idea of zen-cooking is following:

1. to feel the sadness of not being able to live without killing others. to feel joy of being able to let others live in self
2. to feel unity with the nature by eating, as much as possible, food grown close where living and in the season at hand
3. to eat rice and beans as basic food to maintain body health and peace of mind
4. to meditate the world and oneself by eating

the purpose of the seminar with the lecture of background, zazen and cooking practice is to get overall view on the subject. with the studies of painting, calligraphy and music which influence many areas of life it is possible to understand more about zen-way of thinking.